راه های جلوگیری از تبانی در حسابرسی
تبانی چیست؟
“راه های جلوگیری از تبانی در حسابرسی” در واقع تبانی توافقی است بین دو یا چند نفر علیه شخص سوم، که به صورت پنهانی، غیر قانونی وگاهی با کلاهبرداری، فریبکاری یا اغفال، از حقوق قانونی اشخاص، مزایای غیرمنصفانه ای را درخواست دارند.
لازم به ذکر است که این توافق ما بین شرکت هایی که در بازار کار فعالیت محدود از قبیل تولید یا تنظیم قیمت را دارند، اتفاق نمی افتد.
گاهی در شرکتها اتفاقاتی پیش میافتد که شرکت تمام تلاش خود را برای جلوگیری از افشای آن انجام میدهد. متاسفانه این اتفاق درشرکت های بورسی بیشتر اتفاق می افتد که علت عمده ی آن متاثر بودن قیمت سهام از اخبار اطرافشان است.
راهکارهای جلوگیری از تبانی
گاهی ممکن است حسابرسان قادربه کشف جرم های اتفاق افتاده نباشند که علت آن مخفی کردن اسناد و مدارک توسط مدیر باشد .
اضافه کردن به حقوق حسابداران، سپردن کنترل کیفیت حسابرسی به دست خود جامعه حسابداران رسمی، حذف مناقصه در فرآیند انتخاب حسابرس، می توانن باعث جلوگیریاز تبانی شوند و همچنین باید در جامعه جا بیفتد.
هر شخصی حق صحبت کردن در مورد صلاحیت های حرفه ای که در آن تخصصی ندارد را نداشته باشد، زیرا گاهی اوقات افراد عادی تعریف جرم و تبانی در حسابرسی را نمی دانند و اظهار نظر می کنند.
لازم به ذکر است که هیچ تضمینی برای اینکه جرمی اتفاق نیفتد وجود ندارد زیرا جامعه ی ما با کمبود حسابدار و حسابرس رسمی روبه رو می باشد.
آن هم به این علت که در حال حاضر حدود ۲۰۰۰نفر نفر در جامعه ی رسمی حسابداران که آن هم از سال ۱۳۸۰ تشکیل شده است عضویت دارند و هر ساله ۴۰ تا ۵۰ نفر به آنها افزوده می شود چراکه ۶۰% اعضای این جامعه افراد بالای ۵۵ سال هستند بنابراین ما در تربیت نسل بعدی خوب عمل نکرده ایم.
امروزه اکثر سازمان ها و شرکت ها به منظور جلوگیری از این فساد های مالی در امور حسابرسی، از نرم افزار های حسابداری آنلاین، اتوماسیون ادرای و … استفاده می کنند.
عواملی که باعث به وجود آمدن این تبانی می شوند، عبارتند از:
از طریق کوچک و بزرگ، استاد و شاگرد و با تجربه و بی تجربه، بسیار زیاد ذکر شده، تعدد قوانین متعارض و متناقض است، زیرا راه را برای قانون گریزی همه اشخاص ذینفع باز گذاشته که مهم ترین دلیل وجود فساد در کشور است، که به تازگی طبق گزارشات و آمارهای انتشار یافته، ایران در رتبه فساد از بین ۱۷۷ کشور دنیا، رتبه ۱۴۴ را دارد و همچنین در ۸ سال گذشته ۵۶ رتبه کاهش داشته است.
که باید تجدید نظر کلی و سریعی در نحوه تصویب قوانین و اصلاح آن انجام شود و اگر این امر انجام نشود، مانند گذشته همچنان شاهد موارد تخلف و تقلب خواهیم بود.
ساده گرفتن کار حسابرسی داخلی و چشم پوشی در رسیدگی ها هم یکی از این عوامل است. زیرا مطالعات صورت گرفته نشان از آن دارد.
که با ضعف حاکمیت شرکتی، فساد مالی زیاد شده و به دنبال آن سرمایهگذاری مستقیم داخلی و خارجی کاهش، مخارج دولت افزایش و رشد اقتصادی کاهش یافته است.
همچنین مواردی مانند عدم تدوین استانداردها و دستور العمل های حسابرسی داخلی، نبود هدف مشخص در برخورد با مفاسد، عدم استقرار نظام حاکمیت شرکتی در شرکتها و فرآیند حسابرسی داخلی را نادیده گرفته و این مشکلات را به وجود آورده است.
منبع: موسسه مشاوران
moshaveranco.com