نحوهی وصول چک صیادی برگشتی
در این مقاله میخواهیم در رابطه با نحوهی وصول چک صیادی برگشتی صحبت کنیم. چک صیادی با وجود تمام مزیتهایی که با ورود خود به بازار و چرخه تجارت، به ارمغان آورده است؛ به دنبال خود مسائل و مشکلاتی را داشته که بانک مرکزی را وادار به تلاش بسیاری کرد تا از طریق فرهنگسازی و رواج این چکها، این موضوع را در بین مردم توسعه دهد.
با وجود اینکه این چک صیادی بهمنظور کاهش آمار تعداد چکهای برگشتی و جلوگیری از کلاهبرداریها، وارد چرخهی تجارت و بازار مالی شدهاند؛ اما متاسفانه تجار و کسبهای که سالهای زیادی را در بازار کار کردهاند، با این سیستم نوظهور نتوانستند ارتباط موثری بگیرند و هنوز برخی افراد در استفاده از این چکها مشکل دارند.
جای نگرانی نیست؛ زیرا ما در این مطلب بهطور کامل و مفید نحوهی وصول چک برگشتی صیادی را به شما آموزش میدهیم.
چک صیادی برگشتی
آیا تا کنون با چک صیادی برگشتی مواجه شدهاید؟ یا بهتر است بگوییم با جملهی «موجودی موردنظر برای وصول چک کافی نیست» مواجه شدهاید؟ اگر هنگام مراجعه به بانک با همچین مشکلی روبرو شدید، برای وصول چک برگشتی خود بایستی بهصورت زیر عمل کنید، پس ادامهی مطالب را همراه ما باشید.
نحوهی وصول چک صیادی برگشتی
بهطور کلی میتوان گفت برای وصول چک صیادی برگشتی بهصورت حقوقی میبایست از بانک موردنظر، گواهینامه عدمپرداخت، دریافت نموده و طبق قانون، دارندهی چک میتواند با ارائه گواهینامهی عدمپرداخت، از دادگاه صالح، صدور اجرائیه نسبت به کسری مبلغ چک و حقالوکاله وکیل طبق تعرفهی قانونی را درخواست کند.
اما قبل از آغاز این مراحل لازم است که ابتدا موارد زیر بهصورت دقیق بررسی شود و سپس اقدامات لازم را انجام دهید:
• بررسی سایر حسابهای شخص در همان بانک:
بعد از اطمینان از عدم موجودی مورد نظر برای وصول چک، بانک موردنظر میبایست سایر حسابهای شخص در همان بانک یعنی حسابهای قرضالحسنهِ پسانداز، حساب سرمایهگذاری کوتاهمدت و حساب سرمایهگذاری بلندمدت را بررسی کرده، در صورت وجود موجودی، مبلغ چک به شما پرداخت شود و دیگر نیازی به طیکردن مراحل حقوقی نیست.
• دریافت گواهی عدمپرداخت از بانک بهمقدار کسری چک:
اما اگر مجموع حسابهای شخص صادرکننده چک در بانک موردنظر موجودی کافی برای وصول چک صیادی نداشت، باید گواهی عدمپرداخت از بانک بهمقدار کسری چک بگیرید. (بهمقدار مابهالتفاوت اصل مبلغ چک و پولی که بانک از سایر حسابهای صادرکننده چک پرداخت کرده، گواهی گرفته میشود.)
خوب است بدانیم که بر اساس قانون جدید چک، اگر فرد صادرکنندهی چک صیادی در مدت بیست و چهار ساعت کسری چک را تامین نکند، حسابهای وی در تمام بانکها و موسسات مالی به اندازهی مبلغ چک مسدود میشود.
مشاوره خرید نرم افزارصدور و چاپ فاکتور
• اخذ کد رهگیری توسط بانک:
پس از تقاضای صدور گواهی عدمپرداخت یا کسری موجودی موردنظر، بانک مربوطه مکلف است که اطلاعات کامل چک را در سامانه چکهای برگشتی بانک مرکزی ثبت و با اخذ کد رهگیری، این کد را بر روی گواهیهای ذکرشده قید کرده و به این صورت گواهی عدمپرداخت ثبت میشود.
• مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت دادخواست:
دارندهی گواهی عدمپرداخت و چک برگشتی، میتواند با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت دادخواست، از دادگاه بدون دریافت حکم و قطعیت آن، درخواست صدور اجراییه بابت وجه چک را تقاضا کند و برای دریافت مبلغ چک، مستقیما از دادگاه صدور اجرائیه بگیرد.
• صدور اجرائیه از طریق دادگاه:
پس از درخواست صدور اجراییه با ارجاع پرونده به دادگاه، قاضی مکلف است؛ علیه صاحب حساب، صادرکننده یا هر دو اجرائیه صادر کند.
(البته بایستی این موضوع مهم را بدانید که قاضی قبل از صدور اجرائیه، چک صیادی را بررسی میکند و در صورتی که درمتن چک، وصول وجه آن مشروط به شرطی نشده باشد یا در متن چک عنوانی بابت تضمین انجام معامله یا تعهدی ذکر نشده باشد؛ یا گواهی عدمپرداخت بهدلیل دستور عدمپرداخت مقرر در قانون چک صادر نشده باشد، اقدام به صدور اجرائیه مینماید.)
صادرکننده چک باید نهایتا ظرف مدت ده روز از تاریخ ابلاغ اجرائیه، بدهی خود را بپردازد، یا با موافقت دارنده چک، ترتیبی برای پرداخت بدهی خود بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای حکم را میسر کند.
در غیر این صورت بر اساس درخواست دارنده، اجرای احکام دادگستری، با تشکیل کلاسه اجرایی، اجرائیه را طبق قانون نحوه احکام محکومیتهای مالی به اجرا گذاشته و با توقیف اموال محکوم علیه جهت تامین محکوم به یا با صدور حکمجلب نسبت به استیفای مبلغ چک اقدام میکند.
در صورتیکه صادرکننده اقدامات لازمه را معمول ندارد، به درخواست دارنده چک صیادی امکان ممنوعالخروجی و جلب وی فراهم میشود.
چنانچه ظرف مدت ۱۰ روز صاحب حساب بدهکار، بدهی خود را بهصورت کامل، به دارنده چک نپردازد، مطابق قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی ذکر شده در این مقاله، با او رفتار میشود و موارد فوق، بهصورت کامل، عملی خواهد شد.
نکات تکمیلی لازم درباره وصول چک صیادی برگشتی
۱. لازم است بدانیم که اجرائیه طبق ماده ۲۳ قانون جدید چک تنها علیه صادرکننده و صاحب حساب قابلصدور است و نسبت به سایر مسئولین از جمله ضامنها و پشتنویسان تنها از طریق دریافت حکم از مرجع قضایی میتوان اقدام کرد.
نکته مهم دیگر، درباره خسارات تاخیر تادیه و سایر خسارات، از جمله هزینه وکیل و ابطال تمبر و نظایر آن است. باید در نظر داشت که برای چکهای جدید، صدور اجرائیه تنها نسبت به اصل مبلغ چک صیادی مقدور است و برای خسارت تاخیر تادیه باید دادخواست تقدیم شود و با دریافت حکم میتوان خسارت تاخیر را بهصورت کامل دریافت کرد.
۲. نکتهی مهم دیگر در رابطه با وصول چک صیادی برگشتی این است که، تقاضای صدور مستقیم اجرائیه طبق ماده ۲۳ اصلاحی قانون صدور چک یکی از راههای وصول چک است و علاوه بر این روش، دارنده چک میتواند دعوای حقوقی، شکایت کیفری و یا تقاضای صدور اجراییه از اداره ثبت، طبق ماده ۲ قانون صدور چک را مطرح کند، مخصوصا وقتی که دارنده چک به هر علت و دلیلی تمایل به اخذ تامین خواسته یا دستور موقت داشته باشد میتواند با طرح دعوای حقوقی مطالبه وجه از دادگاه صالح اقدام کند و چک خود را وصول نماید.
خوشحال می شویم نظرات خود را با ما در میان بگذارید.