با توجه به الزام تمامی مشمولین قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان مبنی بر صدور و ارسال صورت حساب الکترونیکی در سامانه مودیان، بسیاری از مودیان با مشکل مواجه شدهاند. برای راحتی کار شما، صفر تا صد ارسال فاکتور به سامانه دارایی، در ۲ مرحله کلی با تفصیل بیان شده و شما میتوانید با کلیککردن و دنبالکردن تکتک مراحل، بهراحتی صورت حساب الکترونیکی خود را در سامانه مودیان بارگذاری کنید.
۱- دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی
۲-ثبت صورت حساب الکترونیکی با نرمافزار مودیان مالیاتی
همان طور که میدانید تمام صاحبین مشاغل و اشخاص حقوقی باید تمامی صورتحسابهای خود را به سامانه مودیان ارسال کنند.
همچنین بهعنوان خریدار لازم است صورتحساب های دریافتی خود را در سامانه مودیان تائید کنند؛ در غیر این صورت بهصورت سیستمی تائید میشود. در صورتی که صورت حساب صادر یا ارسال نشود، جریمهای معادل ۱۰درصد مبلغ فروش در نظر گرفته میشود.
قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان
در راستای شفافیت اقتصادی و دریافت مالیات منصفانه از تمامی مشمولین و تغییر سیستم مالیاتی از منبعمحور به فردمحور، سازمان امور مالیاتی رویکرد هوشمندسازی نظام مالیاتی را اولویت خود قرار داده است و با راهاندازی سامانه مودیان و تدوین قانون پایانههای فروشگاهی بهدنبال ایجاد پیشزمینهای برای اجرای قوانین جدید مالیاتی است.
قانون پایانههای فروشگاهی بهعنوان زیرساخت و بستری مناسب برای اجرای پایههای مالیاتی مانند مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر مجموع درآمد محسوب میشود. زمانبندی الزام مودیان به صدور صورت حساب نیز به شرح زیر است:
- شرکتهای پذیرفتهشده در بورس و فرابورس: ۱۴۰۱/۰۸/۰۱
- شرکتهای دولتی و سایر دستگاههای اجرایی مشمول ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری: ۱۴۰۱/۱۰/۰۱
- اشخاص حقوقی بهجز اشخاص حقوقی موضوع ماده ۱۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده: ۱۴۰۱/۰۱/۰۱
- صاحبان مشاغل موضوع فراخوانهای هشتگانه مالیات بر ارزش افزوده قبلی: ۱۴۰۱/۰۴/۰۱
- صاحیان مشاغل گروه ۱ و ۲ موضوع آئیننامه اجرایی ماده ۹۵ قانون مالیات مستقیم: ۱۴۰۱/۰۷/۰۱
- باقی اشخاص: ۱۴۰۱/۱۰/۰۱
روشهای صدور صورت حساب الکترونیکی در سامانه مودیان
زمانی که بخواهید صورت حساب الکترونیکی خود را در سامانه مودیان بارگذاری کنید، سه روش برای این کار وجود دارد:
- ارسال مستقیم صورت حساب الکترونیکی توسط مودی که از طریق نرمافزار سامانه مودیان انجام میشود و رایگان است.
- ارسال صورت حساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد که از سوی سازمان امور مالیاتی در ۳ گروه معرفی شدهاند و شما میتوانید با کلید خود بهعنوان مودی یا کلید شرکت معتمد، صورت حساب الکترونیکی خود را به سامانه مودیان ارسال کنید و برای این کار بهازای مسئولیتی که میپذیرند، شرکتهای معتمد هزینهای دریافت خواهند کرد.
- ارسال صورت حساب الکترونیکی توسط سامانه دولتی برای مودیانی که در همان سامانهها صورت حساب صادر میکنند امکانپذیر است، مانند سامانه جامع تجارت یا سامانه ثامن.
مراحل صدور صورت حساب الکترونیکی در سامانه مودیان
برای ثبت صورت حساب الکترونیکی در سامانه مودیان باید در ابتدا چندین مرحله بهدقت انجام شود و سپس کار ارسال فاکتور بسیار ساده خواهد بود. بهتر است که صورت حساب خود را بهصورت روزانه یا نهایتا هفتگی ارسال کنید و خریدار ۳۰ روز فرصت بررسی داشته، در غیر این صورت خودکار تائید میشود. این مراحل در ابتدا عبارتند از:
- ثبتنام الکترونیکی در سامانه که طی اطلاعیه ۱۴۰۲/۰۱/۳۰ سازمان امور مالیاتی، تمامی اشخاص حقوقی که پیش از این در نظام مالیاتی ثبتنام کرده و این روند تائیدشده باشد، در سامانه کارپوشه داشته و نیاز به ثبتنام مجدد ندارند. تنها باید به درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی مراجعه کرده و با نام کاربری (کد ملی) و رمز عبوری که از سامانه احراز هویت دریافت کرده، به سامانه وارد شوند.
- دریافت گواهی امضای الکترونیکی و شناسه یکتای حافظه مالیاتی که بدون داشتن آنها امکان صدور صورت حساب الکترونیکی را نخواهید داشت.
- دریافت شناسه کالا و یا خدمات از وزارت صنعت، معدن و تجارت که راهنمای آن در اطلاعیه شماره ۴، بخش پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان سایت درگاه ملی مالیات آمده است. این شناسه به دو صورت عمومی و خصوصی وجود دارد که تا زمان تخصیص شناسه اختصاصی، افراد میتوانند از شناسه عمومی استفاده کنند و درج آن در صورت حساب ضروری است.
- ارسال صورت حساب الکترونیکی با توجه به سه روش گفتهشده به سامانه مودیان
مراحل پذیرش صورت حساب الکترونیکی در سامانه مودیان
زمانی که صورت حساب الکترونیکی در سامانه بارگذاری شود، در صورتی که تمامی ضوابط و شاخصهای آن رعایت شده باشد، از سوی سامانه مودیان تائید شده و یک نسخه از آن در کارپوشه فروشنده بهعنوان صورت حساب فروش و یک نسخه در کارپوشه خریدار بارگذاری میشود. پس از تائید یا رد خریدار، واکنش او در کارپوشه فروشنده ثبت میشود.
با این وجود دیگر نیازی به صدور معاملات فصلی یا مهلت ۱۵روزه برای مالیات بر ارزش افزوده نیست. اما در صورتی که صورت حساب الکترونیکی در سامانه مودیان ثبت نشود، مسمول جریمه خواهد شد.
جرائم رعایتنکردن قانون سامانه مودیان
از آنجا که قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان برای هوشمندسازی نظام مالیاتی اهمیت بسیار زیادی دارد، جرائمی برای متخلفین این قانون درنظر گرفته شده است که در صورت تخلف مودی، معادل ۱۰ درصد مبلغ فروش یا ۲میلیون تومان (هرکدام که بیشتر باشد) است. با توجه به تورم و افزایش قیمتها، این اعداد و ارقام توسط سازمان امور مالیاتی بهروز خواهند شد.
نکته دیگر در بخشودگی جرائم مالیاتی این است که در صورت تخلف، سازمان نمیتواند بیش از ۵۰ درصد این جرائم را مشمول بخشودگی کند. تخلفات قانون سامانه مودیان عبارتند از:
- عضونشدن در سامانه مودیان
- استفادهنکردن از پایانه فروشگاهی
- استفادهنکردن از حافظه مالیاتی
- استفادهکردن از حافظه مالیاتی دیگران
- استفادهکردن دیگران از حافظه مالیاتی شما
- اعلامنکردن شماره حساب مربوط به گردش مالی