بازگشت به نامه شماره ۲۵۳/۲۸۱ د مورخ ۱۴۰۳/۰۳/۰۶، در ارتباط با ابهامات مطروحه نظر مشورتی این معاونت را به آگاهی می رساند
۱ به طور کلی نامه شماره ۲۳۲/۲۲۲۸ / د مورخ ۱۴۰۲/۰۱/۲۰ دفتر فنی و مدیریت ریسک مالیاتی به تفسیر واقعه مالی از جانب خریدار پرداخته و این امر فارغ از تفسیر واقعه مالی از سمت فروشنده بوده که در ابهامات ذکر شده در نامه آن اداره کل به آن پرداخته شده است.
۲ در خصوص ابهام اول با عنایت به نص صریح بند (الف) ماده (۱) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰ و همچنین مفاد ماده (۲) قانون مذکور واگذاری کالا به غیر از طریق هر نوع معامله قانونی مشمول مالیات و عوارض قانون موضوعه میباشد. لذا عرضه کالاهای غیر معاف از هر طریق فارغ از نام و عنوان آن، توسط مودیان مشمول فراخوان نظام مالیات بر ارزش افزوده مشمول پرداخت مالیات و عوارض بوده و ماخذ محاسبه آن بر اساس مقررات ماده (۵) این قانون و تبصره های آن تعیین میشود.
در خصوص ابهام دوم همانگونه که در بند ۲ استعلام آن اداره کل آمده است به موجب دادنامه شماره ۱۴۰۲۳۱۳۹۰۰۰۳۱۴۸۴۸۱ مورخ ۱۴۰۲/۱۲/۱ صادره از هیأت محترم تخصصی مالیاتی بانکی دیوان عدالت اداری، هدایای اعطایی مجزا از اعطای تخفیف دانسته شده است.
لیکن فارغ از تفکیک این دو مفهوم و همچنین فارغ از موضوع ذکر شده در بند ۱ این نامه در صورتی که مودی مدعی اعمال تخفیف در فروش و معامله خود باشد، پذیرش این امر با رعایت مقررات مربوطه از بند ۵ بخشنامه ۲۰۰/۹۸/۲۴ مورخ ۱۳۹۸/۰۳/۲۱ خواهد بود و در صورتی که مودی مدعی این امر باشد که اعطای هدایا از مصادیق هزینه تبلیغات یا بازاریابی میباشد پذیرش این امر با رعایت مقررات مربوطه از جمله مفاد مواد ۱۴۷ و به ویژه بند ۸ ماده ۱۴۸ قانون مالیاتهای مستقیم خواهد بود.
در پایان لازم به ذکر است رسیدگی به اسناد و مدارک و تشخیص ماهیت هزینه های ابرازی مودی و تطبیق ماهیت آنها با مفاد مقررات فوق الذکر به عهده اداره امور مالیاتی ذیربط میباشد.